Składniki:
tuszka królicza (około 1.5 kg).
50 dag. małych cebulek
50 dag. pomidorów
15 dag. kwaśnej śmietany
1 szklanka rosołu (instant)
1 szklanka białego wytrawnego wina
5 dag. boczku
2 łyżki oleju
2 musztardy
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
rozmaryn
tymianek
ocet
Wykonanie:
Podzielić tuszkę królika na 8-12 części. Natrzeć dokładnie solą, pieprzem oraz musztardą. Rozgrzać olej w brytfance, podsmażyć pokrojony boczek. Na tym samym tłuszczu podsmażyć porcje królika. Dodać zioła i posiekany czosnek. Zmieszać wino z rosołem (doprawić odrobiną octu), podlać mięso w brytfance. Wrzucić pokrojoną na ćwiartki cebulę. Dusić godzinę w piekarniku w temperaturze 220 C. Wlać śmietanę, dodać obrane ze skórki pomidory. Dusić pół godziny, już bez pokrywki, w temperaturze 190C.