Składniki:

tuszka królicza (około 1.5 kg).

50 dag. małych cebulek

50 dag. pomidorów

15 dag. kwaśnej śmietany

1 szklanka rosołu (instant)

1 szklanka białego wytrawnego wina

5 dag. boczku

2 łyżki oleju

2 musztardy

4 ząbki czosnku

sól

pieprz

rozmaryn

tymianek

ocet

Wykonanie:

Podzielić tuszkę królika na 8-12 części. Natrzeć dokładnie solą, pieprzem oraz musztardą. Rozgrzać olej w brytfance, podsmażyć pokrojony boczek. Na tym samym tłuszczu podsmażyć porcje królika. Dodać zioła i posiekany czosnek. Zmieszać wino z rosołem (doprawić odrobiną octu), podlać mięso w brytfance. Wrzucić pokrojoną na ćwiartki cebulę. Dusić godzinę w piekarniku w temperaturze 220 C. Wlać śmietanę, dodać obrane ze skórki pomidory. Dusić pół godziny, już bez pokrywki, w temperaturze 190C.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *