Składniki:
Ciasto:
25 dag.margaryny
2 jajka
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
tłuszcz i bułka tarta do formy
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną margarynę, cukier puder, cukier waniliowy, jajka i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części nierówne. ? ciasta wylepiamy nim dno prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 22×32 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Masa budyniowa:
Budynie i łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru. Na gotujące mleko wlać mleko z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając gotować do uzyskania gęstego budyniu. Ciepły budyń wyłożyć na kruchy spód ciasta ułożonego w formie.
Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Pokrojone brzoskwinie wyłożyć na masę budyniową. Na wierzch ciasta pokruszyć lub zetrzeć na grubej tarce pozostałe schłodzone ciasto. Ciasto piecz 45 minut w temperaturze 160 ? 170C. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.