KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM

Składniki:

 

50 dag mąki

30 dag masła

1 jajo

15 dag cukru

1  kg rabarbaru

50 dag truskawek,

6 łyżeczek żelatyny

10 łyżek cukru

1cukier waniliowy

1/2 szklanki śmietany 30%

 

 Krem:

 

1 szklanka kremówki

2 łyżeczki cukru pudru

2 owoce kiwi

 

Wykonanie:

 

Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać jajo i cukier, szybko zagnieść i wstawić ciasto na dwie godziny do lodówki. Rozwałkować i ułożyć w formie. Piec 30 minut w temp. 180C. Lekko przestudzić. Oczyszczony rabarbar pokroić, rozgotować w małej ilości wody z cukrem. Dodać truskawki i zmiksować ze śmietaną, cukrem waniliowym i żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody. Odstawić w chłodne miejsce. Gdy masa rabarbarowa zacznie krzepnąć, wyłożyć ją na ostudzony spód ciasta i odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem pokroić placek na kwadraty lub prostokąty, udekorować plasterkami kiwi i ubitą kremówką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *