Składniki:
50 dag mąki
30 dag masła
1 jajo
15 dag cukru
1 kg rabarbaru
50 dag truskawek,
6 łyżeczek żelatyny
10 łyżek cukru
1cukier waniliowy
1/2 szklanki śmietany 30%
Krem:
1 szklanka kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
2 owoce kiwi
Wykonanie:
Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać jajo i cukier, szybko zagnieść i wstawić ciasto na dwie godziny do lodówki. Rozwałkować i ułożyć w formie. Piec 30 minut w temp. 180C. Lekko przestudzić. Oczyszczony rabarbar pokroić, rozgotować w małej ilości wody z cukrem. Dodać truskawki i zmiksować ze śmietaną, cukrem waniliowym i żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody. Odstawić w chłodne miejsce. Gdy masa rabarbarowa zacznie krzepnąć, wyłożyć ją na ostudzony spód ciasta i odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem pokroić placek na kwadraty lub prostokąty, udekorować plasterkami kiwi i ubitą kremówką.