KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI NELI

Składniki:

1/2kg. mąki pszennej

2 jajka

3 żółtka

20 dag. masła

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

cynamon do smaku

Masa budyniowa:

2 budynie śmietankowe

4 łyżki cukru

3 szklanki mleka

Ponadto:

70-80 dag. śliwek węgierek

2 łyżki kaszy manny

Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę przesiać dodać resztę składników i posiekać nożem. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części 60% i 40%. Schłodzić w lodówce. Śliwki pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki. Dno blaszki 20×32 cm.wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepić dno formy. Posypać kasza manną. Gęsto poukładać śliwki. Śliwki posypać cynamonem. Ugotować budyń. Gorącym budyniem zalać śliwki. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Ciasto piecz w 180 C .około 45- 50 minut. Wystudzić.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *