Składniki:
1/2kg. mąki pszennej
2 jajka
3 żółtka
20 dag. masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon do smaku
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru
3 szklanki mleka
Ponadto:
70-80 dag. śliwek węgierek
2 łyżki kaszy manny
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać dodać resztę składników i posiekać nożem. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części 60% i 40%. Schłodzić w lodówce. Śliwki pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki. Dno blaszki 20×32 cm.wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepić dno formy. Posypać kasza manną. Gęsto poukładać śliwki. Śliwki posypać cynamonem. Ugotować budyń. Gorącym budyniem zalać śliwki. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Ciasto piecz w 180 C .około 45- 50 minut. Wystudzić.