KRUCHE KRĄŻKI Z MALINAMI

Składniki:

 

15 dag. masła

20 dag. mąki

10 dag. zmielonych  blanszowanych migdałów

10 dag. cukru pudru

2 ugotowane żółtka

skórka starta z cytryny

1  łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 słoika konfitury malinowej

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Masło posiekaj z mąką, rozkrusz w palcach. Dodaj migdały, cukier puder, przetarte żółtka, skórkę pomarańczową i proszek do pieczenia. Zagnieć kruche ciasto, schłodź. Ciasto rozwałkuj na grubość1/2 cm. Wykrój z niego tyle samo krążków, co pierścieni. Piecz 15 minut w temperaturze 200 C. Krążki smaruj konfiturą, przykrywaj pierścieniami. Oprósz cukrem pudrem.

Konfitura  na  ciepło:

Konfiturę przed wyłożeniem na krążki ciasta dobrze jest podgrzać. Dzięki temu lepiej scali dwie warstwy ciastek.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *