Składniki:
15 dag. masła
20 dag. mąki
10 dag. zmielonych blanszowanych migdałów
10 dag. cukru pudru
2 ugotowane żółtka
skórka starta z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 słoika konfitury malinowej
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Masło posiekaj z mąką, rozkrusz w palcach. Dodaj migdały, cukier puder, przetarte żółtka, skórkę pomarańczową i proszek do pieczenia. Zagnieć kruche ciasto, schłodź. Ciasto rozwałkuj na grubość1/2 cm. Wykrój z niego tyle samo krążków, co pierścieni. Piecz 15 minut w temperaturze 200 C. Krążki smaruj konfiturą, przykrywaj pierścieniami. Oprósz cukrem pudrem.
Konfitura na ciepło:
Konfiturę przed wyłożeniem na krążki ciasta dobrze jest podgrzać. Dzięki temu lepiej scali dwie warstwy ciastek.