Składniki:
1kg. mąki pszennej
30 dag. masła
25 dag. cukru
25 dag. płynnego miodu
1 przyprawa do pierników
2 łyżeczki cynamonu
2łyżki kakao
1łyzeczka proszku do pieczenia
2łyzeczki sody
3zółtka
5łyżek śmietanki słodkiej 30%
Wykonanie:
Masło cukier miód przyprawę korzenną cynamon kakao podgrzewać stopniowo w garnku ciągle mieszając aż wszystkie składniki się połączą. Zostawić do ostygnięcia. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Wmieszać do masy miodowej. Kolejno dodawać żółtka i przesianą wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia z masą miodową i zagnieść ciasto , na końcu dodać 5łyżek śmietany tak aby powstało jednolite ciasto. Dać do lodówki na 30 minut rozwałkować na ok 5-7mm. wykrawać foremkami ciastka. Piec 10minut w 180C.nie dłużej Polukrować i ozdobić.