KRUCHE ROGALIKI NELI

Składniki:

Ciasto :

1 kg.mąki tortowej

1/2 kg.margaryny

6 żółtek

2 cukry waniliowe

1/2  szklanki.cukru pudru

1/2 szklanki śmietany gęstej 18%

olejek rumowy według uznania

4 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo :

1/2 kg. twarogu

2 żółtka

2 łyżki śmietany 18 %

2 cukry waniliowe

3 łyżki cukru

 

Wykonanie:

Ciasto:

 

Make posiekać z margaryną następnie dodać wszystkie składniki i dodać  proszek do pieczenia .Wszystko wyrobić.Jeżeli mamy ciasto za twarde dodać śmietany ,jeśli się lepi dodać maki . Wyrobić dobrze .Gęstość ciasta pierogowego.Ciasto wałkujemy cieniutko tak jak na pierogi.Wykrawamy trójkąty i kładziemy farsz serowy lub marmoladę na szerszą stronę i zwijamy do wąskiej formując rogalik końcówki i zlepiamy żeby nie było widać farszu. Po ułożeniu na blaszce posmarować rozkłóconym całym jajkiem ,pędzelkiem .Piecz w 190 C.około 35 minut. Piecz na papierze do pieczenia bez natłuszczania go.Po  ostudzeniu posypać cukrem pudrem .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *