Składniki:
1 kostka margaryny
200 g. szklanki cukru
450 g. mąki
2 jajka
twarda marmolada
gruby cukier do posypania
Wykonanie:
Jajka roztrzep. Do miski wsyp przesianą mąkę, cukier, dodaj miękką margarynę i roztrzepane jajka. (Trochę zostaw do posmarowania rożków.) Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię aluminiową i odłóż na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na placek grubości 5 mm. Powstały placek pokrój na kwadraty o boku 7-8 cm. Na każdym kwadracie ciasta połóż łyżeczkę twardej marmolady. (Marmoladę możesz zastąpić łyżeczką słodkiego twarożku lub kawałkiem owocu.) Kwadraty ciasta z marmoladą składaj po przekątnej i zlepiaj delikatnie ich boki. Powstałe rożki ułóż na płaskiej blaszce wysmarowanej Kasią. Rożki posmaruj resztą roztrzepanego jajka i posyp grubym cukrem. Włóż do gorącego piekarnika i piecz 15-20 minut w 180C.