KRUCHE ROŻKI Z MARMOLADĄ

Składniki:

 

1 kostka margaryny

200 g. szklanki cukru

450 g. mąki

2 jajka

twarda marmolada

gruby cukier do posypania

 

Wykonanie:

 

Jajka roztrzep. Do miski wsyp przesianą mąkę, cukier, dodaj miękką margarynę i roztrzepane jajka. (Trochę zostaw do posmarowania rożków.) Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię aluminiową i odłóż na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na placek grubości 5 mm. Powstały placek pokrój na kwadraty o boku 7-8 cm. Na każdym kwadracie ciasta połóż łyżeczkę twardej marmolady. (Marmoladę możesz zastąpić łyżeczką słodkiego twarożku lub kawałkiem owocu.) Kwadraty ciasta z marmoladą składaj po przekątnej i zlepiaj delikatnie ich boki. Powstałe rożki ułóż na płaskiej blaszce wysmarowanej Kasią. Rożki posmaruj resztą roztrzepanego jajka i posyp grubym cukrem. Włóż do gorącego piekarnika i piecz 15-20 minut w 180C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *