Składniki:

 

30 dag. mrożonego szpinaku liście

5 dag. marynowanych w oliwie suszonych pomidorów

12,5 dag. masła

25 dag. mąki

sól

4 jajka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

30 dag. śmietankowego twarożku

pieprz

2-3 łyżki bułki tartej

gałka muszkatołowa

2,5 dag. orzeszków pinii

bazylia do dekoracji

tłuszcz i mąka do foremek

 

Wykonanie:

 

Szpinak przełożyć na sito, zostawić do rozmrożenia. Z przesianej mąki, szczypty soli, pokrojonego w kawałki masła i 1 jajka zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię, włożyć na 20 minut do lodówki. Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w paski. Czosnek i cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Twarożek utrzeć z pozostałymi jajkami. Foremki do tarteletek (średnica 10 cm.) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, powycinać kółka o średnicy 12 cm. Wylepić nimi foremki. Ponakłuwać widelcem, by ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Posypać tartą bułką. Szpinak, cebulę z czosnkiem i pomidory (trochę pomidorów odłożyć. Wymieszać z 2/3 masy serowej. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nałożyć do   wylepionych ciastem foremek. Foremki ułożyć na blasze. wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piec 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch tarteletek rozsmarować resztę masy serowej. Orzeszki pinii zrumienić na patelni bez tłuszczu. Upieczone tarteletki wystudzić. Przed podaniem posypać orzeszkami piniowymi, udekorować listkami bazylii i odłożonymi paseczkami pomidorów.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *