Składniki:
30 dag. mrożonego szpinaku liście
5 dag. marynowanych w oliwie suszonych pomidorów
12,5 dag. masła
25 dag. mąki
sól
4 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
30 dag. śmietankowego twarożku
pieprz
2-3 łyżki bułki tartej
gałka muszkatołowa
2,5 dag. orzeszków pinii
bazylia do dekoracji
tłuszcz i mąka do foremek
Wykonanie:
Szpinak przełożyć na sito, zostawić do rozmrożenia. Z przesianej mąki, szczypty soli, pokrojonego w kawałki masła i 1 jajka zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię, włożyć na 20 minut do lodówki. Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w paski. Czosnek i cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Twarożek utrzeć z pozostałymi jajkami. Foremki do tarteletek (średnica 10 cm.) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, powycinać kółka o średnicy 12 cm. Wylepić nimi foremki. Ponakłuwać widelcem, by ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Posypać tartą bułką. Szpinak, cebulę z czosnkiem i pomidory (trochę pomidorów odłożyć. Wymieszać z 2/3 masy serowej. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nałożyć do wylepionych ciastem foremek. Foremki ułożyć na blasze. wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piec 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch tarteletek rozsmarować resztę masy serowej. Orzeszki pinii zrumienić na patelni bez tłuszczu. Upieczone tarteletki wystudzić. Przed podaniem posypać orzeszkami piniowymi, udekorować listkami bazylii i odłożonymi paseczkami pomidorów.