KRUCHE Z BRZOSKWINIAMI I BEZĄ

Składniki:

35 dag. mąki pszennej

23 dag. masła

9 dag. cukru pudru

4 żółtka

6-7 brzoskwiń

4 białka

1 szklanka cukru

2 budynie waniliowe

1/2 szklanki oleju roślinnego

2 łyżki cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

 

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia dodać cukier, masło oraz żółtka, posiekać wszystko na drobne kawałki i szybko zagnieć ciasto. Uformować ciasto na kształt kuli i odłożyć do lodówki na godzinę do wychłodzenia. Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkować i umieścić średniego rozmiaru tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą lub mąką, lub na blaszkę 20x30cm. formując brzegi o wysokości około 2 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 C. na 12 minut termoobieg. Pozostałe 1/4 ciasta włożyć do zamrażarki. Ostudzić ciasto. Brzoskwinie umyć, oddzielić od pestek i pokroić w dość grubą kostkę razem ze skórką. Przełożyć do rondelka i smażyć na małym ogniu tak długo, aż część płynu odparuje i zaczną gęstnieć. Jak mało słodkie dosłodzić według swojego smaku. Białka ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodawać cukry nie przerywając ubijania. Następnie budynie waniliowe i na samym końcu wlewać powoli olej. Masę brzoskwiniową wyłożyć równomiernie na podpieczony spód, następnie na masie rozprowadzić bezę i na koniec zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażarki. Piecz przez 25-35 minut w 180 C.Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *