Składniki:
35 dag. mąki pszennej
23 dag. masła
9 dag. cukru pudru
4 żółtka
6-7 brzoskwiń
4 białka
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia dodać cukier, masło oraz żółtka, posiekać wszystko na drobne kawałki i szybko zagnieć ciasto. Uformować ciasto na kształt kuli i odłożyć do lodówki na godzinę do wychłodzenia. Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkować i umieścić średniego rozmiaru tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą lub mąką, lub na blaszkę 20x30cm. formując brzegi o wysokości około 2 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 C. na 12 minut termoobieg. Pozostałe 1/4 ciasta włożyć do zamrażarki. Ostudzić ciasto. Brzoskwinie umyć, oddzielić od pestek i pokroić w dość grubą kostkę razem ze skórką. Przełożyć do rondelka i smażyć na małym ogniu tak długo, aż część płynu odparuje i zaczną gęstnieć. Jak mało słodkie dosłodzić według swojego smaku. Białka ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodawać cukry nie przerywając ubijania. Następnie budynie waniliowe i na samym końcu wlewać powoli olej. Masę brzoskwiniową wyłożyć równomiernie na podpieczony spód, następnie na masie rozprowadzić bezę i na koniec zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażarki. Piecz przez 25-35 minut w 180 C.Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.