Składniki;
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
15 dag. zimnego masła
3 jajka
3 łyżki gęstej śmietany 18%
Dodatkowo;
5 średnich jabłek
Mąki przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto.Podzielić na połowę i wstawić do lodówki . W tym czasie jabłka obrać, oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Z lodówki wyjąć połowę ciasta i rozłożyć na dnie formy (35x24cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć plasterki jabłek i posypać cukrem.Z pozostałego ciasta uformować plecionkę pamiętając aby najpierw uformować boki. Plecionka lub jak kto woli kratka nie musi być idealnie równa. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w170 C. przez około 45 minut. Ciasto po upieczeniu posypać cukrem pudrem.