KRUCHE Z JABŁKAMI NELI

Składniki;

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru

15 dag. zimnego masła

3 jajka

3 łyżki gęstej śmietany 18%

 

Dodatkowo;

5 średnich jabłek

Mąki przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto.Podzielić na połowę i wstawić do lodówki . W tym czasie jabłka obrać, oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Z lodówki wyjąć połowę ciasta i rozłożyć na dnie formy (35x24cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć plasterki jabłek i posypać cukrem.Z pozostałego ciasta uformować plecionkę pamiętając aby najpierw uformować boki. Plecionka lub jak kto woli kratka nie musi być idealnie równa. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w170 C.  przez około 45 minut. Ciasto po upieczeniu  posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *