Składniki:

Ciasto:

2i 1/2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

15 dag. margaryny

1 jajko

1 łyżka kwaśnej śmietany

1 łyżka proszku do pieczenia

 

Masa makowa:

1 puszka gotowej masy makowej

 

Wykonanie:

 

Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. 2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć na blachę o wymiarach 25 x 35 cm.wysmarowanej i posypaną bułka tartą.. Na ciasto rozsmarować masę makową. Na wierzchu zrobić kratkę z pozostałego ciasta lub zetrzeć na grubej tarce. Piecz w temp: 180 C. około 40 – 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *