Składniki:
Ciasto :
2i1/2 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
2 żółtka
25 dag. margaryny
1/2 kg. śliwek węgierek
Kruszonka:
1 żółtko
1i 1/2 szklanki mąki
10 dag. masła
1/4 szklanki cukru
Wykonanie:
Składniki ciasta kruchego posiekać nożem na stolnicy i zagnieść ciasto i rozłożyć na blaszce 22×37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na cieście skórką do dołu. Składniki kruszonki zagnieść i pokruszyć na rozłożonych śliwkach. Ciasto piecz w temperaturze 180C. około 40-50 minut do uzyskania złotego koloru.