KRUCHE ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

Ciasto :

2 i1/2 szklanki maki pszennej

1/2 szklanki cukru

1 cukier wanilinowy

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

2 żółtka

25 dag. margaryny

1/2 kg. śliwek węgierek

 

Kruszonka:

 

1 żółtko

1i 1/2 szklanki mąki

10 dag. masła

1/4 szklanki cukru

 

Wykonanie:

 

Składniki ciasta posiekać nożem na stolnicy zagnieść ciasto i rozłożyć na blaszce 22×37 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na cieście skórką do dołu.

 

Kruszonka:

 

Składniki kruszonki zagnieść i pokruszyć na rozłożonych śliwkach. Ciasto piecz w temperaturze 180 C. około 40-50 minut do uzyskania złotego koloru i do suchego patyczka.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *