Składniki na ciasto:
3 żółtka
100 g cukru pudru
100 g masła
150 g maki pszennej
50 g maki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch ciasta:
2 łyżki płatków migdałowych
120 g cukru
3 białka
Masa rabarbarowa:
1 kg rabarbaru
1 budyń waniliowy
2-4 łyżki cukru
Wykonanie ciasto:
Suche składniki wsypać do miski .Dodać pokrojone w małe kawałki zimne masło i żółtka. Rozdrobnić i szybko zagnieść jednolite ciasto formując kule. Owinąć folią i wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.
Rabarbar:
Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki wrzucić do szerokiego, płaskiego rondla z 4-ma łyżkami cukru i powoli podgrzewać, aż puść i maksymalną ilość soku. Musimy pilnować, żeby się nie rozgotował. Przez sitko wsypać budyń i całą masę równomiernie wymieszać do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a bok formy wysmarować masłem. Piekarnik nastawić na 180 ° C.
Ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania powoli łyżka po łyżce dodawać cukier.
Miedzy dwoma kawałkami folii spożywczej rozwałkować ciasto z lodówki. Część zostawić na zrobienie rantu dookoła
tortownicy .Placek wyłożyć na spód tortownicy, a z uformowanego rulonika przykleić rant dookoła. Podziurkowć widelcem. Na
przygotowany spód wyłożyć owoce, wyrównać. Gdyby się wam jednak wydawało że masa owocowa jest za rzadka ,placek z ciasta
można podsypać 2-ma łyżkami bułki tartej lub lepiej ,bo smaczniej z mielonymi migdałami.
Na wierzch wyłożyć ubitą pianę. Nie wyrównywałam, tylko łopatką pianę trochę pofalowałam. Na koniec posypałam płatkami
migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 C piec 50-55 minut. Po 15-tu minutach przykryć wierzch
folią, żeby beza się za bardzo nie zrumieniła.