KRUCHY PLACEK Z TRUSKAWKAMI I JABŁKAMI

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru brązowego (może być brązowy cukier puder)

5 średnich jajek

1 opakowanie masła

5 łyżek jogurtu naturalnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 kg. truskawek i 1/2 kg. jabłek

1 galaretka truskawkowa

Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę, żółtka, cukier, jogurt, miękkie masło i proszek do pieczenia posiekać i zagnieść. Ciasto powinno bardzo łatwo odchodzić od ręki  jeśli tak nie jest, dodać mąki. Gotowe ciasto włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę.Truskawki opłukać, wy szypułkować i pokroić w kostkę. Jabłka obrać, wydrążyć i także pokroić. Truskawki i jabłka włożyć do miski, wsypać opakowanie galaretki, wymieszać. Wyjęte z zamrażalnika ciasto podzielić na pół. Jedną częścią wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub kaszą manną. Na ciasto wyłożyć owoce, a wierzch udekorować pozostałą częścią ciasta: można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub rozwałkować, pociąć w paski i poukładać.Ciasto piec w 180 C przez 40-60 minut w zależności od piekarnika

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *