KULECZKI ZIEMNIACZANE

Składniki:


1 kg. ziemniaków

1 jajko

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki bułki tartej

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

przyprawa do ziemniaków

sól

olej do głębokiego smażenia

1 jajko do panierowania

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie tłuczemy jeszcze gorące i studzimy. Dodajemy jajko, mąkę, bułkę. Z masy ciepłej formujemy kuleczki wielkość orzecha włoskiego .Obtaczamy w rozmąconym jajku bułce tartej i smażymy jak frytki z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy na ciepło.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *