Składniki;
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
25 dag. serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 cukier waniliowy
3-5 łyżek alkoholu
Dodatkowo;
gorzkie kakao do obtoczenia kulek
wiórki kokosowe do obtoczenia kulek
posypka czekoladowa, do obtoczenia kuleczek
Wykonanie:
Kawę rozpuścić z 8 łyżkami wrzącej wody, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Można dodatkowo dodać 3-4 łyżki alkoholu. Biszkopty wrzucić do malaksera i rozdrobnić. Następnie dokładnie wymieszać z zimną kawą i odstawić na około 15-20 minut, aby wszystko się „przegryzło”.
Mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i alkohol wymieszać za pomocą miksera, następnie dodać kawowe biszkopty i wymieszać, mikserem.
Z masy uformować kuleczki wielkości mniejszego orzecha włoskiego. Obtaczać w kakao,wiórkach kokosowych lub posypce czekoladowej, wstawić do lodówki-najlepiej na noc.