Składniki:
1 sprawiony kurczak około 1,20 kg.
4 średnie marchewki
3 małe selery .naciowe
2 średnie cebule
1 i 1/2 szklanki rosołu instant
2 łyżki margaryny,
1/2 łyżeczki tymianku
1ząbek czosnku.
sól
Wykonanie:
Dokładnie opłukać i osuszyć tuszkę, natrzeć od zewnątrz i od środka solą oraz białym pieprzem. Włożyć kurczaka do brytfanki, polać rozpuszczoną margaryną. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piecz 1 i 1/2 godziny w temperaturze około 200 C. Podczas pieczenia polewać tuszkę kurczaka tworzącym się sosem (w razie potrzeby uzupełniać wyparowany sos wodą). Przygotować warzywa. Oczyścić marchew i selery. Umyć, a następnie pokroić w plasterki. Obrać czosnek i cebulę. Cebulę pokroić w krążki, ząbek czosnku w dosyć cienkie plasterki .Włożyć warzywa do brytfanki na 30 minut przed końcem gotowania. Posypać całość solą, pieprzem oraz tymiankiem, wlać rosół. Przed podaniem ponownie doprawić warzywa do smaku. Serwować kurczaka z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami.