KURCAK PIECZONY W JARZYNACH

Składniki:

 

1 sprawiony kurczak około 1,20 kg.

4 średnie marchewki

3 małe selery .naciowe

2 średnie cebule

1 i 1/2 szklanki rosołu instant

2 łyżki margaryny,

1/2 łyżeczki tymianku

1ząbek czosnku.

sól

Wykonanie:

Dokładnie opłukać i osuszyć tuszkę, natrzeć od zewnątrz i od środka solą oraz białym pieprzem. Włożyć kurczaka do brytfanki, polać rozpuszczoną margaryną. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piecz 1 i 1/2 godziny w temperaturze około 200 C. Podczas pieczenia polewać tuszkę kurczaka tworzącym się sosem (w razie potrzeby uzupełniać wyparowany sos wodą). Przygotować warzywa. Oczyścić marchew i selery. Umyć, a następnie pokroić w plasterki. Obrać czosnek i cebulę. Cebulę pokroić w krążki, ząbek czosnku w dosyć cienkie plasterki .Włożyć warzywa do brytfanki na 30 minut przed końcem gotowania. Posypać całość solą, pieprzem oraz  tymiankiem, wlać rosół. Przed podaniem ponownie doprawić warzywa do smaku. Serwować kurczaka z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *