KURCZAK FASZEROWANY

Składniki:

 

1 kurczak (ok. 1,5 kg.)

mielona papryka

mielony imbir

1 cebula

2 łyżki masła

5 dag. rodzynek

10 dag. suszonych moreli

kilka suszonych śliwek

3/4 szklanki ugotowanego ryżu

1 łyżka soku z cytryny

olej

1/2 szklanki bulionu

1/2szklanki białego wina

1 listek laurowy

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj solą, pieprzem, papryką i imbirem. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Cebulę pokrój w kostkę, zrumień na maśle. Suszone owoce dokładnie opłucz, osącz. . Ryż wymieszaj z cebulką, rodzynkami, śliwkami i 1/3 suszonych moreli. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Farszem napełnij kurczaka, zepnij skórę. Włóż mięso do natłuszczonej brytfanny, skrop olejem. Podlej połową bulionu i wina, dodaj listek laurowy. Piecz około 50 minut w temperaturze 200 C. polewając pozostałym płynem. Obłóż odłożonymi morelami, piecz jeszcze około 30 minut w temperaturze 190 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *