Składniki:
1 i 1/2kg. kurczaka
1 opakowanie marynaty staropolskiej
10 dag. masła
sól
pieprz
Farsz:
1 jajko
1 szklanka mleka
25 dag. wątróbki drobiowej
1 czerstwa kajzerka
sól
pieprz
majeranek
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Kurczaka umyj osusz ręcznikiem papierowym, natrzyj marynatą staropolską w środku i na zewnątrz.Włóż do dużej torebki foliowej kurczaka i na godzinę daj do lodówki. Oddziel żółtko od białka,oczyść wątróbkę.Do miseczki z mlekiem włóż wątróbkę i kajzerkę na 30 minut.Wyjmij wątróbkę posiekaj drobno,a bułkę rozdrobnij rękami dodaj żółtko i masło wymieszaj. Białko ubij na sztywną pianę dodaj do farszu razem z posiekaną natką pietruszki,dopraw solą,pieprzem,majerankiem i wymieszaj. Nadziej kurczaka farszem,zepnij dokładnie wykałaczkami,a nóżki zwiąż bawełnianym sznurkiem. Ułóż kurczaka w brytfance,obłóż go kawałkami masła .Wstaw na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 180 C. .