KURCZAK FASZEROWANY

Składniki:

1 i 1/2kg. kurczaka

1 opakowanie marynaty staropolskiej

10 dag. masła

sól

pieprz

Farsz:

1 jajko

1 szklanka mleka

25 dag. wątróbki drobiowej

1 czerstwa kajzerka

sól

pieprz

majeranek

1 pęczek posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Kurczaka umyj osusz ręcznikiem papierowym, natrzyj marynatą staropolską w środku i na zewnątrz.Włóż do dużej torebki foliowej kurczaka i na godzinę daj do lodówki. Oddziel żółtko od białka,oczyść wątróbkę.Do miseczki z mlekiem włóż wątróbkę i kajzerkę na 30 minut.Wyjmij wątróbkę posiekaj drobno,a bułkę rozdrobnij rękami dodaj żółtko i masło wymieszaj. Białko ubij na sztywną pianę dodaj do farszu razem z posiekaną natką pietruszki,dopraw solą,pieprzem,majerankiem i wymieszaj. Nadziej kurczaka farszem,zepnij dokładnie wykałaczkami,a nóżki zwiąż bawełnianym sznurkiem. Ułóż kurczaka w brytfance,obłóż go kawałkami masła .Wstaw na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 180 C. .

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *