Składniki:
kurczak (około 1,4kg)
80 dag. Łopatki
1/2 kg. piersi kurczaka
2 pęczki natki
przyprawa kucharek lub vegeta
czerwony delikt do mielonego
3 ząbki czosnku
2 kajzerki
2 jajka
sól
pieprz
olej
Wykonanie:
Kurczaka wyluzuj z kości, zostawiając uda i skrzydełka. Natrzyj wewnątrz i na zewnątrz solą. Po 2 łyżki przyprawy Delikat i kucharek, posiekany czosnek i 5 łyżek oleju połącz. Polej kurczaka, odstaw na 5 godzin. Kajzerki namocz, odciśnij. Natkę posiekaj. Łopatkę i pierś kurczaka zmiel. Dodaj kajzerki, natkę, jajka, posyp przyprawą do mielonego, wyrób, przypraw. Kurczaka dokładnie napełnij farszem, otwory zaszyj, udka i skrzydełka zwiąż. Posyp czerwonym Delikatem. Ułóż w brytfannie,podlej wodą. Piecz około2 i 1/2godziny w temperaturze 180C,podlewaj tworzącym się sosem.