Składniki:
6 pałek z kurczaka
Marynata:
1 szklanka maślanki
4 łyżki oleju
1-2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
3/4 łyżeczki soli
1 łyżka sosu sojowego
Panierka:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sól do smaku
1 szklanka bułki tartej
1 szklanka płatków kukurydzianych
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać maślankę, olej, czosnek, pieprz, paprykę, sól i sos sojowy. Do marynaty włożyć kawałki kurczaka tak, aby cały był nią przykryty. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko i taką ilość wody, by uzyskać ciasto nieco bardziej gęste niż na naleśniki. Dodać paprykę w proszku, pieprz kajeński i sól. Odstawić ciasto na 30 minut. Płatki kukurydziane włożyć do foliowego woreczka i rozgnieść wałkiem. Zmieszać je z bułką tartą. Rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Kurczaka wyjąć z marynaty, osączyć, zanurzyć w cieście naleśnikowym, a następnie obtoczyć w bułce tartej z płatkami. Przełożyć do rozgrzanego oleju i smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku .