Składniki:

 

1i 1/2 kg. kurczaka

3 łyżki masła roślinnego

4 łyżki miodu

 

sok z cytryny

1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

pieprz

sól

 

Wykonanie:

 

Kurczaka opłukać, odciąć szyję i skrzydła. Natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Stopić masło, wymieszać z  miodem i gałką muszkatołową, po czym wysmarować kurczaka tą zaprawą z zewnątrz i wewnątrz. Włożyć tuszkę  do brytfanny, polać pozostałą częścią zaprawy, podlać połową szklanki wody i piec  półtorej godziny w piekarniku często podlewając wytworzonym sosem. Wyjąć podzielić na porcje polać sosem. Podawać z ziemniakami z wody i surówką z czerwonej kapusty.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *