Składniki:

1 kurczak

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

20 dag. pieczarek

1/2 litra rosołu

1cebula,

natka pietruszki

mąka

olej

papryka,

curry

biały pieprz

sól

Wykonanie:

Kurczaka umyć, podzielić na ćwiartki(zamiast całego kurczaka można wziąć 4 udka), posolić, dokładnie obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawami  ,obsmażyć na oleju w dość głębokiej patelni, przełożyć do innego naczynia. Do rondla wlać rosół, wino i gotować 10 minut. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w paski i usmażyć z cebulą. Kurczaka i pieczarki włożyć do rosołu, wsypać drobno pokrojoną natkę pietruszki i dusić około pół godziny. Podawać z ryżem lub ziemniakami i surówką z marchwi i chrzanu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *