Składniki;
1 kurczak (1,6 kg.)
dowolna przyprawa do kurczaka
3/4 szklanki ryżu
10 dag. żółtego sera
20 dag. pieczarek
5 łyżek masła
sól
pieprz
kilka liści sałaty
Wykonanie;
Z kurczaka usuń kuper oraz szyję, ale skórkę szyjki pozostaw. Połóż tuszkę grzbietem do góry. Natnij wzdłuż kręgosłupa i ostrożnie oddziel skórę i mięso od kości Pozostaw w całości skrzydełka, oraz udka. Natrzyj płat przyprawą do kurczaka i odstaw na 2 godziny. Pozostałe kawałki mięsa pokrój na kawałki. Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na maśle. Ugotuj ryż i osącz. Dodaj pokrojone mięso, pieczarki oraz żółty ser. Wymieszaj. Przypraw farsz do smaku solą i pieprzem. Farsz nałóż na skórę, zaszyj tuszkę, nadając jej kształt kurczaka. Oprósz przyprawą, połóż kilka wiórków masła. Piecz w piekarniku około 90 minut w temperaturze 180 C. Podaj na półmisku na sałacie, udekoruj według swojego uznania.