Składniki:
4 ćwiartki kurczaka
2 szklanki ryżu (najlepiej długoziarnistego)
5 -6 łyżek pikantnego keczupu
1litr bulionu rosołowego
olej
2 cebule
sól
pieprz
Wykonanie:
Kurczaka umyj, osusz (możesz podzielić na udka i pałki). Oprósz solą i pieprzem. 3 -4 łyżki oleju rozgrzej na patelni, obsmaż kawałki kurczaka stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni. Cebule obierz, pokrój kostkę. Pięć łyżek oleju rozgrzej na patelni po smażeniu kurczaka. Włóż cebulę, zeszklij na złoto. Wsyp ryż, wymieszaj, podpraż. Dodaj keczup, wymieszaj. Przypraw do smaku szczyptą soli. W dużym naczyniu żaroodpornym (minimum 4,5 litra) układaj warstwami ryż i kawałki kurczaka. Zakończ warstwą ryżu. Całość zalej bulionem. Włóż do nagrzanego piekarnika, piecz pod przykryciem 7 0 -9 0 minut w temperaturze 18C. do momentu, aż ryż będzie miękki. Podawaj np. z pomidorami.