Składniki:

 

4 ćwiartki kurczaka

2 szklanki ryżu (najlepiej długoziarnistego)

5 -6 łyżek pikantnego keczupu

1litr bulionu rosołowego

olej

2 cebule

sól

pieprz

Wykonanie:

 

Kurczaka umyj, osusz (możesz podzielić na udka i pałki). Oprósz solą i pieprzem. 3 -4 łyżki oleju rozgrzej na patelni, obsmaż kawałki kurczaka stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni. Cebule obierz, pokrój kostkę. Pięć łyżek oleju rozgrzej na patelni po smażeniu kurczaka. Włóż cebulę, zeszklij na złoto. Wsyp ryż, wymieszaj, podpraż. Dodaj keczup, wymieszaj. Przypraw do smaku szczyptą soli. W dużym naczyniu żaroodpornym (minimum 4,5 litra) układaj warstwami ryż i kawałki kurczaka. Zakończ warstwą ryżu. Całość zalej bulionem. Włóż do nagrzanego piekarnika, piecz pod przykryciem 7 0 -9 0 minut w temperaturze 18C. do momentu, aż ryż będzie miękki. Podawaj np. z pomidorami.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *