KURCZAK Z RYŻEM I WARZYWAMI

Składniki;

kurczak (około 1,8 kg.)
2 woreczki brązowego ryżu
1 duża marchewka
25 dag. pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
zmielona sól morska
świeżo zmielony pieprz
przyprawa do kurczaka
olej

Wykonanie;

Kurczaka umyj, osusz. Połóż go na desce piersiami do dołu,natnij skórkę na grzbiecie i ostrym nożem wykrój kości. Rozłóż mięso, oprósz przyprawą, solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem. Nakryj folią i wstaw na 2 godziny do lodówki. Ryż ugotuj na sypko zgodnie z przepisem. Pokrojoną cebulę zrumień na oleju, dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż odparuje nadmiar płynu. Włóż pokrojoną w kostkę marchewkę, podlej 1/3 szklanki gorącej wody i duś, aż marchewka będzie miękka, a woda odparuje. Przygotowane składniki wymieszaj z ryżem. Wsyp posiekaną natkę i wymieszaj farsz. Przypraw do smaku. Farsz rozłóż na środku płatu mięsa i zaszyj grubą nitką, nadając mu kształt kurczaka. Nóżki zwiąż razem. Ułóż pieczeń w naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Wierzch posmaruj olejem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 1,5 godziny w temperaturze 180C. W trakcie pieczenia polej mięso wytwarzającym się sosem. Przed podaniem dowolnie udekoruj według swojego uznania.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *