KURCZAK Z SEREM W BOCZKU

Składniki:

filety z piersi kurczaka

8 plasterków wędzonego boczku

10 dag. białego sera

10 dag. suszonych pomidorów w oliwie

olej

sól

pieprz

tymianek

1 kg. ziemniaków

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki obierz, umyj, włóż do osolonego wrzątku, gotuj 20 minut. Odcedź, ostudź, rozdrobnij, przełóż do naczynia do zapiekania. Skrop olejem, posyp tymiankiem. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 170C. Biały ser zmiksuj z lekko osączonymi pomidorami na gładka masę, ewentualnie przypraw do smaku. Filety z piersi kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. W każdym wytnij kieszonkę. Napełnij masą serową. Każdy filet owiń dwoma plasterkami boczku (dla ułatwienia możesz je obwiązać  sznurkiem). Obsmaż na oleju ze wszystkich stron. Lekko ostudź. Kotlety owiń folią aluminiową, ułóż w formie. Piecz około 20 minut w temperaturze 160 C. Przestudź, wyjmij z folii. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i paprykową surówką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *