Składniki:
filety z piersi kurczaka
8 plasterków wędzonego boczku
10 dag. białego sera
10 dag. suszonych pomidorów w oliwie
olej
sól
pieprz
tymianek
1 kg. ziemniaków
Wykonanie:
Ziemniaki obierz, umyj, włóż do osolonego wrzątku, gotuj 20 minut. Odcedź, ostudź, rozdrobnij, przełóż do naczynia do zapiekania. Skrop olejem, posyp tymiankiem. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 170C. Biały ser zmiksuj z lekko osączonymi pomidorami na gładka masę, ewentualnie przypraw do smaku. Filety z piersi kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. W każdym wytnij kieszonkę. Napełnij masą serową. Każdy filet owiń dwoma plasterkami boczku (dla ułatwienia możesz je obwiązać sznurkiem). Obsmaż na oleju ze wszystkich stron. Lekko ostudź. Kotlety owiń folią aluminiową, ułóż w formie. Piecz około 20 minut w temperaturze 160 C. Przestudź, wyjmij z folii. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i paprykową surówką.