Składniki:
70 dag. świeżych kurek
30 dag. podgrzybków
1 duża cebula
10 dag. masła
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka śmietany kremówki
3 łyżki posiekanej natki
sól
mielony biały pieprz
Wykonanie:
Grzyby oczyść, dokładnie wypłucz, zmieniając kilkakrotnie wodę. Wrzuć do dużej ilości wrzącej wody i gotuj na małym ogniu przez 7 minut od momentu zagotowania. Odcedź, osącz. Małe grzybki przekrój na pół, natomiast większe sztuki potnij na 4 części. Cebulę obierz, umyj, pokrój w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzej masło, włóż do niego przygotowane grzyby i smaż 10 minut. Dodaj posiekaną cebulę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Wlej gorący bulion. Całość duś na małym ogniu przez 20 minut. Śmietanę wymieszaj z natką polej duszone grzyby tuż przed podaniem , udekoruj listkami ziół.