Składniki;

2 jajka
4-5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka wody
sól

Wykonanie;

Jajka wbijamy do miski. Miksujemy je starannie, po czym wlewamy wodę, nie przestając miksować, dosypujemy po trochu mąkę. Ucieramy  około 4-5 minut. Po tym czasie ciasto powinno być dość gęste, gładkie i puszyste. Jego konsystencja jednak  ma pozostać lejąca.W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Solimy  ją do smaku. Do gotującej się wody cienką strużką wlewamy ciasto, przesuwając powoli miskę z ciastem nad garnkiem, gdy miska jest już pusta, lekko mieszamy kluski w garnku i czekamy aż wypłyną na powierzchnię kiedy woda z kluskami ponownie zacznie wrzeć, odcedzamy kluski na sitku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *