Składniki:
30 dag. makaronu łazanki lub rurki według uznania
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
1 mała marchewka
30 dag. pieczarek
40 dag kapusty kiszonej
20 dag cienkiej kiełbasy z piersi kurczaka
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
sól
pieprz
majeranek
Wykonanie:
Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki.
Kiełbasę pokroić w kostkę.Kapustę p0siekać (jeśli jest bardzo kwaśna, wcześniej odcisnąć).
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać marchewkę, smażyć 2 minuty,dodać pieczarki, smażyć kilka minut żeby częściowo odparowały.Dodać kapustę, kiełbasę, ziele angielskie i liść laurowy.
Podlać wodą, dusić pod przykryciem 30 minut, w razie potrzeby dolewając niewielką ilość wody.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, osączyć, dodać do rondla lub garnka z kapustą.
Wymieszać doprawić i można podawać.