Składniki:
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 średnie cukinie około 30 cm. długości
6 papryk kolorowych czerwona i żółta
5 łyżek oliwy
sól
pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki słodkiej papryki
szczypta mielonej papryczki chili
6 – 7 pomidorów
1 mały słoiczek przecieru
40 dag kiełbaski np, śląskiej
30 dag. boczku
Wykonanie:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Cukinię pokroić w kostkę nie większą niż 2×2 cm. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, wyciąć białe części i pokroić w kostkę. W większym garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę i delikatnie ją zeszklić. Dołożyć cukinię i 1 łyżeczkę soli. Mieszając smażyć około 5 minut. Dodać pokrojoną paprykę, oraz przyprawy: oregano i tymianek (rozetrzeć najpierw w dłoniach, żeby uwolnić aromat), paprykę w proszku i szczyptę papryczki chili. Wymieszać dokładnie i smażyć kolejne 5 minut. Zalać wszystko 2 szklankami wody i dodać przecier pomidorowy i gotować przez 25 minut na średnim lub małym ogniu, mieszając co jakiś czas. W międzyczasie pokroić kiełbasę w pół plasterki i boczek w kostkę, podsmażyć na patelni, na minimalnej ilości tłuszczu. Wrzucić wędlinę do garnka. Doprawić pieprzem, a w razie potrzeby jeszcze dodatkowo solą i chili. Gotować kolejne 15 minut.