Składniki:

 

2 duże cebule

2 ząbki czosnku

2 średnie cukinie około 30 cm. długości

6 papryk kolorowych  czerwona i żółta

5 łyżek oliwy

sól

pieprz do smaku

1 łyżeczka suszonego oregano

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

2 łyżki słodkiej papryki

szczypta mielonej papryczki chili

6 – 7 pomidorów

1 mały słoiczek przecieru

40 dag kiełbaski np, śląskiej

30 dag. boczku

 

Wykonanie:

 

Cebulę obrać i drobno posiekać. Cukinię pokroić w kostkę nie większą niż 2×2 cm. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, wyciąć białe części i pokroić w kostkę. W większym garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę i delikatnie ją zeszklić. Dołożyć cukinię i 1 łyżeczkę soli. Mieszając smażyć około 5 minut. Dodać pokrojoną paprykę, oraz przyprawy: oregano i tymianek (rozetrzeć najpierw w dłoniach, żeby uwolnić aromat), paprykę w proszku i szczyptę papryczki chili. Wymieszać dokładnie i smażyć kolejne 5 minut. Zalać wszystko 2 szklankami wody i dodać przecier pomidorowy i gotować przez 25 minut na średnim lub małym ogniu, mieszając co jakiś czas. W międzyczasie pokroić kiełbasę w pół plasterki i boczek w kostkę, podsmażyć na patelni, na minimalnej ilości tłuszczu. Wrzucić wędlinę do garnka. Doprawić pieprzem, a w razie potrzeby jeszcze dodatkowo solą i chili. Gotować kolejne 15 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *