Składniki:
2 czerwone papryki
2 zielone papryki
2-3 cebule
3 pomidory
3 młode cukinie
40 dag. kiełbasy śląskiej lub innej
kostka warzywna
sól
pieprz
suszona ostra papryka
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
3-4 łyżki koncentrat pomidorowy
Wykonanie:
Paprykę oczyścić i pokroić na drobne paski. Cebulę kroić w cienkie plasterki. Do garnka wlać 1 szklankę wody i dodać cebulę.Dusić na małym ogniu przez około 15 minut. Kolejno dodać paprykę i po 10 minutach pokrojoną w kostkę cukinię. Pomidory zalać wrzącą wodą i obrać ze skórki. Kroić na drobne cząstki i dodać do reszty warzyw. Dusić przez kolejne kilkanaście minut. Kiełbasę pokroić na plasterki i podsmażyć. Dodać.do warzyw. Dolać do lecza około pół szklanki wody i dodać kostkę warzywną. Doprawić solą,pieprzem i papryką.