Składniki;
2 czerwone papryki
2 zielone papryki
1 duża cebula
3 pomidory
3 młode cukinie
60 dag. kiełbasy cienkiej
sól
pieprz
suszona ostra papryka
liście laurowe
ziele angielskie
koncentrat pomidorowy
olej
Wykonanie:
Paprykę oczyszczamy i kroimy na drobne paski. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Do rondla wlewamy 4 łyżki oleju i dodajemy cebulę,dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Kolejno dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i po 15 minutach dajemy cukinię
Pomidory zalewamy wrzącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy na drobne cząstki i dodajemy do reszty warzyw. Dusimy przez kolejne kilkanaście minut dolewamy 1 szklankę wody. Kiełbasę obieramy ze skórki ,kroimy na plasterki i podsmażamy osobno na oleju na patelni.Dodajemy do warzyw. Dolewamy do lecza około pół szklanki wody . Doprawiamy solą,pieprzem i papryką.Leczo podajemy ciepłe wraz z pieczywem.