Składniki:
5 dag. biszkoptów
12,5 dag. ciastek migdałowych (Np. amarettini)
6,5 dag. masła
5 dużych brzoskwiń
3 łyżeczki żelatyny
50 dag. mascarpone
75 dag. mielonego tłustego twarogu
7,5 dag. cukru pudru
10 ml. likieru migdałowego
trochę oleju do posmarowania formy
Wykonanie:
Biszkopty i 10 dag. ciastek migdałowych pokruszyć najlepiej w malakserze albo wałkiem do ciasta. Masło stopić, przestudzić. Wymieszać z okruszkami. Formę (24 x 24 cm.) posmarować olejem. Spód wylepić przygotowaną masą. Wstawić do lodówki. Brzoskwinie umyć,4 ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i włożyć do wrzątku na minutę. Owoce wyjąć i obrać ze skórki. Następnie przekroić , wzdłuż i wyjąć pestki. Połówki brzoskwiń pociąć na cząstki. Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawić, aby spęczniała. Mascarpone wymieszać z twarogiem i utrzeć z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić podgrzewając. Wymieszać ją najpierw z likierem a potem z masą serową. Połowę masy rozsmarować na spodzie z ciastek, na niej ułożyć cząstki brzoskwiń. Przykryć resztą masy. Ciasto schładzać 4 godziny. Pozostałą brzoskwinię pokroić na cząstki. Ułożyć je na wierzchu sernika, udekorować resztą ciastek.