LEKKI SERNIK BRZOSKWINIOWY

Składniki:

 

5 dag. biszkoptów

12,5 dag. ciastek migdałowych (Np. amarettini)

6,5 dag. masła

5 dużych brzoskwiń

 3 łyżeczki żelatyny

50 dag. mascarpone

75 dag. mielonego tłustego twarogu

7,5 dag. cukru pudru

10 ml. likieru migdałowego

trochę oleju do posmarowania formy

 

Wykonanie:

 

Biszkopty i 10 dag. ciastek migdałowych pokruszyć najlepiej w malakserze albo wałkiem do ciasta. Masło stopić, przestudzić. Wymieszać z okruszkami. Formę (24 x 24 cm.) posmarować olejem. Spód wylepić przygotowaną masą. Wstawić do lodówki. Brzoskwinie umyć,4  ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i   włożyć do wrzątku na minutę. Owoce wyjąć i obrać ze skórki. Następnie przekroić , wzdłuż i wyjąć pestki. Połówki brzoskwiń pociąć na cząstki. Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawić, aby spęczniała. Mascarpone wymieszać z twarogiem i utrzeć z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić podgrzewając. Wymieszać ją najpierw z likierem a potem z masą serową. Połowę masy rozsmarować na spodzie z ciastek, na niej ułożyć cząstki brzoskwiń. Przykryć resztą masy. Ciasto schładzać 4 godziny. Pozostałą brzoskwinię pokroić na cząstki. Ułożyć je  na wierzchu sernika, udekorować resztą ciastek.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *