LENIWA BABA DROŻDZOWA

Składniki:

5 dag. drożdży

1 szklanka cukru

1opakowanie cukru waniliowego

1/2 szklanki oleju

1.2 szklanki zimnego mleka

2 i 1/2 szklanki mąki

3 jajka

1 opakowanie rodzynek

Kruszonka:

3 łyżki mąki

3 łyżki cukru

3łyżki masła

Wykonanie:

Drożdże wkrusz do miski. Posyp cukrem waniliowym. Wlej olej i mleko, dodaj roztrzepane jajka, posyp mąką. Przykryj, odstaw na 3 godziny w ciepłe miejsce (nie mieszaj składników!). Składniki wymieszaj, dodaj namoczone w wodzie, osączone rodzynki. Ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Kruszonka: mąkę, cukier  i masło rozetrzyj w palcach.  Kruszonką posyp ciasto  Piecz 40 minut w temperaturze.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *