Składniki:
5 dag. drożdży
1 szklanka cukru
1opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju
1.2 szklanki zimnego mleka
2 i 1/2 szklanki mąki
3 jajka
1 opakowanie rodzynek
Kruszonka:
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
3łyżki masła
Wykonanie:
Drożdże wkrusz do miski. Posyp cukrem waniliowym. Wlej olej i mleko, dodaj roztrzepane jajka, posyp mąką. Przykryj, odstaw na 3 godziny w ciepłe miejsce (nie mieszaj składników!). Składniki wymieszaj, dodaj namoczone w wodzie, osączone rodzynki. Ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Kruszonka: mąkę, cukier i masło rozetrzyj w palcach. Kruszonką posyp ciasto Piecz 40 minut w temperaturze.