Składniki:
1kg. wieprzowina łopatka
10 sztuk marchewka
1 groszek konserwowy – puszka
1 pomidory w puszce, krojone
1łyżka bazylia otarta
2łyżeczka mąki
4 łyżki oliwa do smażenia
2cebule posiekane
2kostki rosołowe warzywno wołowe
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki majonezu
Wykonanie:
Łopatkę kroimy w paski i oprószamy bazylią i tymiankiem. Marchewki obieramy i kroimy w cienkie talarki , cebule w piórka. Groszek odcedzamy z zalewy . W dość dużym rondlu rozgrzewamy 4 łyżki oleju wrzucamy cebule podsmażamy .Dodajemy pokrojoną łopatkę i dusimy do miękkości .Podlewamy wodą .Dodajemy 2 kostki warzywne lub cielęce. Dodajemy marchewkę i gotujemy aż będzie miękkie mięso i marchewka .Pod koniec gotowania dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą i groszek . Doprawiamy do smaku pieprzem .2 łyżki mąki i 2 łyżki majonezu rozrabiamy w 1 szklance wody ,mieszamy i wlewamy do rondla .Gotujemy 10 minut .Podajemy z ziemniaczkami, ryżem lub makaronem.