Składniki:
1kg. łopatki
2 łyżeczki soli peklujacej 1 łyzeczka cukru pudru
100ml. wody
3 łyżeczki żelatyny
2-3 ząbki czosnku zmiażdzonego
pieprz
sól
ziele angielskie
lisc laurowy
Wykonanie:
Mięso umyć osuszyć.Pokroić w większą kostkę , każdy kawałek rozbić tłuczkiem do mięsa w celu naruszenia struktury mięsa.W wodzie wymieszać sól peklującą , cukier puder, i resztę przypraw rozmieszać .Do mięsa wlać zalewę i wyrabiać kilka minut aby mięso wchłonęło cała zalewę.Przykryć folią i włożyć do lodówki na 12 godzin. Od czasu do czasu przemieszać.Następnie dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Do szynkowara włożyć woreczek , do woreczka włożyć mięsko dokładnie ubijając ,aby nie było wolnej przestrzeni .Zawiązać woreczek i zamknąć szynkowar.Włożyć do lodówki na kolejne 12 godzin.Po tym czasie szynkowar wstawiamy do garnka z zimną wodą i parujemy około 2 godziny w temperaturze 75-80C. cały czas pilnując aby woda była ponad mięskiem. Studzimy w zimnej wodzie i wkładamy do lodówki do całkowitego ostudzenia.Aby wyciągnąć mięsko z szynkowara oblewamy szynkowar gorącą woda i dopiero otwieramy szynkowar i wyciągamy szyneczkę.