Składniki:
1,5 kg. fileta z łososia
1 limonka
7 dag. masła
1/2 pęczka koperku
1 cytryna
sól
pieprz
Wykonanie:
Filet oczyść z ości i skóry. Opłucz, osusz, pokrój na porcje. Skrop sokiem wyciśniętym z limonki, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Gałązki koperku dokładnie opłucz, osusz. Dno żaroodpornego naczynia wysmaruj masłem. Wyłóż go na koperku. Włóż do niego porcje łosia pozostałego. Nałóż pokrywę. Łososia piecz około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 C. Upieczonego podawaj z ósemkami cytryny. Najlepszym dodatkiem do tak przygotowanej ryby będzie ugotowany na sypko ryż (można połączyć dwa rodzaje – biały i dziki, dzięki czemu uatrakcyjni wygląd dania).
Zamiast soku z cytryny
do skropienia ryby możesz
użyć octu winnego lub
wytrawnego wina.
przed włożeniem do piekarnika
rybę warto obsmażyć na patelni z
masłem., Dzięki temu ryba
będzie ładnie zrumieniona.
Skrócić jednak czas pieczenia
o 10 minut w piekarniku.