ŁOSOŚ Z PIEKARNIKA

Składniki:

 

1,5 kg. fileta z łososia

1 limonka

7 dag. masła

1/2 pęczka koperku

1 cytryna

sól

pieprz

Wykonanie:

 

Filet oczyść z ości i skóry. Opłucz, osusz, pokrój na porcje. Skrop sokiem wyciśniętym z limonki, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Gałązki koperku dokładnie opłucz, osusz. Dno żaroodpornego naczynia wysmaruj masłem. Wyłóż go na koperku. Włóż do niego porcje łosia pozostałego. Nałóż pokrywę. Łososia piecz około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 C. Upieczonego podawaj z ósemkami cytryny. Najlepszym dodatkiem do tak przygotowanej ryby będzie ugotowany na sypko ryż (można połączyć dwa rodzaje – biały i dziki, dzięki czemu uatrakcyjni wygląd dania).

 

Zamiast soku  z cytryny

do skropienia ryby możesz

użyć octu winnego lub

wytrawnego wina.

przed włożeniem do piekarnika

rybę warto obsmażyć na patelni z

masłem., Dzięki temu ryba

będzie ładnie zrumieniona.

Skrócić jednak czas pieczenia

o 10 minut w piekarniku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *