Składniki:
makaron tufoli
1/2 kg.mięsa mielonego z indyka
4-5 suszonych pomidorów
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
sól
pieprz
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki bulionu drobiowego może być z kostki
15-20 dag. startego żółtego sera
1 jajko
2 łyżki śmietany
oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wyłożyć mięso mielone, oprószyć solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane drobno suszone pomidory. Chwilę smażyć mieszając, następnie dodać posiekaną zieleninę, przecier pomidorowy ,bulion i jeszcze chwilę smażyć doprawić do smaku solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Makaron faszerować mięsem i układać pionowo w naczyniu ciasno jeden obok drugiego. Jajko roztrzepać ze śmietaną, polać makaron i posypać startym żółtym serem. Włożyć do rozgrzanego do 200 C. piekarnika i zapiekać około 20-25 minut, aż ser się przyrumieni.