MAKARON FASZEROWANY

Składniki:


makaron tufoli
1/2 kg.mięsa mielonego z indyka

4-5 suszonych pomidorów

1/2 słoiczka przecieru pomidorowego

sól

pieprz

1/2 pęczka natki pietruszki

1/2 pęczka koperku

2 ząbki czosnku

1/2 szklanki bulionu drobiowego może być z kostki

15-20 dag. startego żółtego sera

1 jajko

2 łyżki śmietany

oliwa z oliwek do smażenia

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wyłożyć mięso mielone, oprószyć solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane drobno suszone pomidory. Chwilę smażyć mieszając, następnie dodać posiekaną zieleninę, przecier pomidorowy ,bulion i jeszcze chwilę smażyć doprawić do smaku solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Makaron faszerować mięsem i układać pionowo w naczyniu ciasno jeden obok drugiego. Jajko roztrzepać ze śmietaną, polać makaron i posypać startym żółtym serem. Włożyć do rozgrzanego do 200 C. piekarnika i zapiekać około 20-25 minut, aż ser się przyrumieni.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *