Składniki:
1 opakowanie makaronu typu wstążki (krajanki)
2 średnie cukinie
20 dag. wędzonego łososia
1 szalotka
10 dag utartego ementalera
1 maty kieliszek białego wina (50 ml).
2 łyżki oliwy, masła lub margaryny
sól
pieprz
Wykonanie:
Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Obrać szalotkę, drobno posiekać, przesmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Starannie umyć cukinię, pokroić w bardzo cienkie plasterki. Wrzucić na patelnię, smażyć z cebulką. Kiedy cukinia zmięknie, podlać warzywa białym , wytrawnym winem, dusić przez chwilę na małym ogniu. Dokładnie osączyć na sitku makaron, dodaćdo pozostałych składników. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając tak by potrawa nie przywarła do dna naczynia. Posypać gorący makaron drobno utartym żółtym serem, przełożyć na duży talerz lub półmisek. Na wierzchu położyć pokrojonego w wąskie paski wędzonego łososia. Udekorować danie koperkiem lub świeżą natką pietruszki.