MAKARON Z CUKINIĄ I ŁOSOSIEM

Składniki:

 

1 opakowanie makaronu typu wstążki (krajanki)

2 średnie cukinie

20 dag. wędzonego łososia

1 szalotka

10 dag utartego ementalera

1 maty kieliszek białego wina (50 ml).

2 łyżki oliwy, masła lub margaryny

sól

pieprz

 

Wykonanie:

Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Obrać szalotkę, drobno posiekać, przesmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Starannie umyć cukinię, pokroić w bardzo cienkie plasterki. Wrzucić na patelnię, smażyć z cebulką. Kiedy cukinia zmięknie, podlać warzywa białym , wytrawnym winem, dusić przez chwilę na małym ogniu. Dokładnie osączyć na sitku makaron, dodaćdo pozostałych składników. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając tak by potrawa nie przywarła do dna naczynia. Posypać gorący makaron drobno utartym żółtym serem, przełożyć na duży talerz lub półmisek. Na wierzchu położyć pokrojonego w wąskie paski wędzonego łososia. Udekorować danie koperkiem lub świeżą natką pietruszki.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *