Składniki:

1/2 kg. mąki
5 dag. drożdży
1 szklanka letniego mleka
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
10 dag. masła roztopionego
garść rodzynek
szczypta soli
1 puszka maku gotowego
olejek migdałowy

Wykonanie:

 


W misce rozkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i troszeczkę letniego mleka. Wymieszać odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do drugiej dużej miski wsypać resztę mąki, szczyptę soli, cukier, 2 żółtka oraz wlać wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto. Na końcu, stale wyrabiając, wlewać powoli rozpuszczone, letnie masło i wsypać garść rodzynek. Tak wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie zagnieść ponownie. Lekko rozwałkować nałożyć mak z puszki, do którego dodać kilka kropli olejku migdałowego. Zwinąć makowce w rulon i włożyc do 2 keksówek wysmarowanych i posypanych bułką tartą lub wyłożone papierem i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić piekarnika 180C. na około 50 minut.ostudzić posypać cukrem pudrem lub polukrowac polewą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *