Składniki;

Biszkopt;
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa;
1i 1/2  szklanki maku
3 jajka
1 olejek migdałowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
25 dag.  masła lub  margaryny
Polewa;
12 i 1/2 dag. margaryny
1/2 szklanki cukru
1i 1/2  łyżki kakao
1i 1/2  łyżki wody

 

Wykonanie;

 

Biszkopt;

Jajka ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę o wymiarach 25 x 35 cm.wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C.około 30 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na na 2 placki.

Masa;

Mak zmielić w maszynce dodać jajka, mąkę ziemniaczaną oraz olejek migdałowy wymieszac. Zagotować margarynę z cukrem i nie zdejmując z ognia, stopniowo dodawać mak. Gęstniejącą, gorącą masą przełożyć przekrojony biszkopt.

Polewa;

Margarynę roztopić, dodać cukier, kakao i wodę. Mieszając zagotować,  lekko przestudzić. Polać makowiec.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *