MAKOWIEC DROŻDŻOWY ZAWIJANY

Składniki:

Ciasto drożdżowe

1/2 kg mąki

1/2 szklanki cukru

125  g. margaryny

1łyżeczkę smalcu

5 dag. drożdży

1/4 litra letniego mleka

3 żółtka

2 całe jaja

szczypta soli

1 cukier waniliowy

Wykonanie:

 W misce pokruszyć drożdże, wlać 2 łyżki letniego mleka z tego 1/4litra,   posypać 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżeczkami mąki. Pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Następnie ubić mikserem jajka i żółtka,  do drożdży, dodać mąkę i resztę składników, wyrobić najlepiej rękoma. Dodać stopiony letni tłuszcz i jeszcze raz wyrabiać do momentu , aż pojawią się pęcherzyki z powietrza na cieście. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto wyrośnięte, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i wałkować, dość cienko na kształt prostokąta. Wyłożyć na ciasto mak, równo rozłożyć i zawijać jak roladę, tak żeby łączenie było od spodu blachy. Najlepiej podłożyć papier do pieczenia w trakcie zawijania i przełożyć na blachę.

Masa Makowa:

1/2 kg maku

2 żółtka białka na końcu ubić na sztywno

1i1/2 szklanki cukru

1/4 szklanki oliwy

1/4 kostki margaryny

1olejek migdałowy do smaku

bakalie rodzynki orzechy posiekane czy migdały w/g upodobań smakowych

Wykonanie:

Mak sparzyć gotującym mlekiem, lub wodą .Po chwili odcedzić i przepuścić 2 razy przez maszynkę  Mak utrzeć z cukrem i żółtkami. Oliwę i margarynę zagotować w rondelku i gotującą wlać do maku wymieszać. Dodać olejek migdałowy, bakalie i pianę z białek. wszystko połączyć i wyłożyć na ciasto.

Kruszonka:

 1/2 kostki masła

 1/2 szklanki cukru

 1 żółtko

 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 1 do 1i1/2 szklanki mąki ,ile tłuszcz wchłonie

 

Wykonanie:

 

 Makowiec posmarować roztopionym tłuszczem , i posypać kruszonka. Piec w

nagrzanym piekarniku 185 .C termoobieg. około 30 min ,aż się lekko zarumieni, Lekko przestygnięty polukrować.

 

Lukier:

 

 1 małe białko

 cukier puder

sok z 1/2 cytryny.

Wykonanie:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać, aby nie było grudek , nie może też być zbyt rzadki, bo spłyniedodać trochę cukru pudru i wymieszać.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *