Składniki;
20 dag. margaryny
30 dag. cukru pudru
6 jajek
6 łyżek mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól(szczypta)
40 dag.mąki pszennej
Masa makowa:
40 dag. maku
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu
3 jajka
Wykonanie;
Żółtka oddzielić od białek .Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia margarynę wyciągnąć z lodówki żeby zmiękła, następnie pokroić ją na kawałki umieścić w misce i ucierać mikserem stopniowo dodając cukier. Kiedy cukier nie będzie wyczuwalny do masy dodawać po kolei żółtka i mleko cały czas ucierając mikserem. Na koniec dodawać porcjami mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i mieszać aż powstanie jednolita masa. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem za pomocą łyżki.Przygotować blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, lub wyłożyć blachę papierem do pieczenia.Ciasto podzielić na 2 części.Jedną część wylać na przygotowana blaszkę, następnie za pomocą łyżki układać na cieście porcje masy makowej i zalać ja drugą częścią ciasta.Makowiec piec w nagrzanym piekarniku 180 C.około 50-60 minut.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Mak;
Mak sparzyć ,odcedzić i następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.Jajka rozkłócić i wymieszać z jedną łyżka miodu.Do jajek dodać mak i szklankę cukru. Składniki mieszać tak długo aż masa uzyska konsystencję,(masa makowa może być także gotowa z puszki kupionej w sklepie)