Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
3 jajka
1 łyżeczka proszku
Masa makowa:
1 duża puszka masy makowej
3 jajka
cukier waniliowy
olejek migdałowy
garść rodzynek
Wykonanie:
Z mąki, cukru, margaryny, jajek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto . Następnie włożyć do lodówki na 20 minut. Natłuścić formę i wysypać tarą bułką. Po wyciągnięciu z lodówki odkroić 2/3 ciasta, rozwałkować i wyłożyć blachę o wielkości 22 x 32 .
Masa makowa:
3 jajka
1 cukier waniliowy
olejek migdałowych
rodzynki według uznania
Wykonanie:
Masę makową wyłożyć do miski, dodać 3 żółtka, cukier waniliowy olejek migdałowy, rodzynki i wymieszać.Białka ubić na pianę, dodać do masy i lekko wymieszać całość. Tak przygotowaną masę wylać na ciasto.Z pozostałej 1/3 ciasta robić paski i układać na masie makowej. Piecz w temperaturze 180 C. przez 40- 50 minut.