MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

Składniki:
Ciasto:

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1 kostka margaryny

3 jajka

1 łyżeczka proszku

Masa makowa:

1 duża puszka masy makowej

3 jajka

cukier waniliowy

olejek migdałowy

garść rodzynek

Wykonanie:


Z mąki, cukru, margaryny, jajek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto . Następnie włożyć do lodówki na 20 minut. Natłuścić formę i wysypać tarą bułką. Po wyciągnięciu z lodówki odkroić 2/3 ciasta, rozwałkować i wyłożyć blachę o wielkości 22 x 32 .

Masa makowa:

3 jajka

1 cukier waniliowy

olejek migdałowych

rodzynki według uznania

Wykonanie:

Masę makową wyłożyć do miski, dodać 3 żółtka, cukier waniliowy olejek migdałowy, rodzynki i wymieszać.Białka ubić na pianę, dodać do masy i lekko wymieszać całość. Tak przygotowaną masę wylać na ciasto.Z pozostałej 1/3 ciasta robić paski i układać na masie makowej. Piecz w temperaturze 180 C. przez 40- 50 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *