Składniki:
Ciasto;
35 dag. mąki pszennej
12 i 1/2 dag. tłuszczu masła
12 i 1/2 dag. margaryny
2 jajka
1 żółtko
15 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa makowa;
Składniki:
50 dag. maku
35 dag. cukru
10 dag. masła
5 dag. mąki
9 jajek
bakalie
Wykonanie;
Ciasto;
Margarynę i masło posiekać z mąką, dodać resztę składników zarobić szybko ciasto, gdyby było za twarde dodać śmietany. Ciasto zawinąć w folię spożywczą włożyć do lodówki na 30 minut.Po tym czasie ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia.Wymieszaną masę makową wyłożyć na ciasto w blaszce. Piecz około 55-60 minut w nagrzanym piekarniku180C.Po upieczeniu wierzch ciasta udekorować smażoną skórką pomarańczową lub lukrem.
Masa makowa :
Mak sparzyć, zemleć w maszynce do mięsa 3 razy. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dawać do zmielonego maku i dalej ucierać. Następnie dodać miękkie masło i mąkę.Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do maku. Na końcu dodać bakalie. Wymieszać, wyłożyć na ciasto w blaszce.