Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki
3/4 kostki masła (250 g)
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
3 żółtka
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masło do wysmarowania keksówek
bułka tarta do wysypaniakeksówek
Masa makowa:
2 szklanki maku
1/2 litra mleka
2 dag. masła
4 łyżki miodu
1 jajko
Bakalie:
pokrojone drobno orzechy
rodzynki
skórka pomarańczowa
3-4 kropelko zapachu migdałowego
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
1/2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać .Wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto.
Po wyrobieniu ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę..
Masa makowa:
Mak opłukać i zalać gorącym mlekiem. Na małym ogniu trzymać mak tak długo, aż zmięknie i można rozetrzeć go bez problemu. Następnie przecedzić przez sito i 2 razy zmielić przez maszynkę. Do maku dodać 4 łyżki miodu, masło i lekko podsmażyć na wolnym ogniu dodać bakalie. Dodać1 jajko całe rozbełtane i dodać do wystudzonej masy makowej. Całość składników dokładnie wymieszać Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkować i nałożyć połowę masy makowej. Rozłożyć równomiernie na cieście, a przy dłuższych bokach zostawić brzegi wolne od masy. Ciasto zwinąć w rulon po linii krótszego boku i końcówki zlepić. Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo .
Tak przygotowane 2 makowce włożyć do keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. i piecz około 50 minut.
Lukier:
Do rondelka wsypać szklankę cukru pudru, wlać gorącą wodę, sok z cytryny i łyżką utrzeć lukier.Następnie polać makowce lukrem i odstawić do zastygnięcia.