Składniki:

Ciasto:

70 dag mąki

6 dag drożdży

2 szklanki mleka

15 dag cukru

5 żółtek

3/4 kostki margaryny

Mak:

70 dag maku

20 dag cukru

2 łyżki miodu

5 dag masła

orzechy

rodzynki

skórka pomarańczowa

zapach migdałowy

Wykonanie:

Mak:

Mak sparzyć,zemleć 2 razy przez maszynkę,dodać do drugiego mielenia cukier,kolejno dodać miód, bakalie, podgrzać na roztopionym tłuszczu,wymieszać ze sztywno ubitą pianą.

Ciasto drożdżowe:

Przygotować rozczyn,gdy drożdże podrosną wyrobić wszystkie składniki bardzo dokradnie, na końcu dodając roztopiony i ostudzony tłuszcz,odłożyć ciasto do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice posypaną mąką,podzielić na 2 części, każdą część rozwałkować w kształcie prostokąta, rozsmarować mak w poprzek szerokości i ciasto dokładnie ciasno zwinąć. Przy wkładaniu makowca na blachę naciągnąć go do odpowiedniej długości Makowiec można przed położeniem na blachę luźno zawinąć w pergamin posmarowany tłuszczem.Piecz w 180 C. około 30-40 minut lub do suchego patyczka.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *