Składniki:
Ciasto:
70 dag mąki
6 dag drożdży
2 szklanki mleka
15 dag cukru
5 żółtek
3/4 kostki margaryny
Mak:
70 dag maku
20 dag cukru
2 łyżki miodu
5 dag masła
orzechy
rodzynki
skórka pomarańczowa
zapach migdałowy
Wykonanie:
Mak:
Mak sparzyć,zemleć 2 razy przez maszynkę,dodać do drugiego mielenia cukier,kolejno dodać miód, bakalie, podgrzać na roztopionym tłuszczu,wymieszać ze sztywno ubitą pianą.
Ciasto drożdżowe:
Przygotować rozczyn,gdy drożdże podrosną wyrobić wszystkie składniki bardzo dokradnie, na końcu dodając roztopiony i ostudzony tłuszcz,odłożyć ciasto do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice posypaną mąką,podzielić na 2 części, każdą część rozwałkować w kształcie prostokąta, rozsmarować mak w poprzek szerokości i ciasto dokładnie ciasno zwinąć. Przy wkładaniu makowca na blachę naciągnąć go do odpowiedniej długości Makowiec można przed położeniem na blachę luźno zawinąć w pergamin posmarowany tłuszczem.Piecz w 180 C. około 30-40 minut lub do suchego patyczka.